Mens en natuur verenigd

Natuurbegraven is sterk in ontwikkeling. Steeds meer mensen hebben de wens om in de natuur voor eeuwig een laatste rustplaats te vinden. Ook in onze regio zijn er verschillende natuurbegraafplaatsen te vinden.

Natuurbegraven als eeuwenoud gebruik

Het toevertrouwen van een overleden dierbare aan de natuur is een eeuwenoud gebruik. In de westerse maatschappij is het echter pas een verschijnsel van de laatste jaren. Hoewel de eerste natuurbegraafplaats in Nederland al in de jaren vijftig van de vorige eeuw werd geopend, beschouwt men natuurbegraven pas sinds kort als een waardig alternatief voor regulier begraven of cremeren.

Wat is natuurbegraven?

Bij natuurbegraven wordt een lichaam op een organische manier teruggegeven aan de aarde. Het is ook mogelijk om een urn te begraven op een natuurbegraafplaats. Natuurlijk kunt u ook een naamsvermelding plaatsen, mits op organisch materiaal zoals een boomstam, die op termijn zal vergaan. De natuurgraven worden maar één keer uitgegeven en verdwijnen op termijn weer in de natuur. Als alle graven zijn uitgegeven, eindigt de functie van natuurbegraafplaats. Het gebied blijft daarna een natuurgebied.

De keuze van een grafplek

Natuurbegraven betekent eeuwige rust in de schoonheid van de natuur, op een plek die bij u past. Als u de juiste plek heeft gevonden, koopt u eenmalig alle kosten af voor onderhoud en beheer. Uw nabestaanden hebben geen zorgen over het grafonderhoud maar zijn natuurlijk altijd welkom om het graf te bezoeken. De grafplek voor u en eventueel voor andere leden van uw familie wordt kadastraal ingemeten en vastgelegd. Hiervan ontvangt u een certificaat.

Hoe verloopt een uitvaart bij natuurbegraven?

Net zoals bij een reguliere begrafenis kunnen een kerkelijk afscheid of een samenzijn in het uitvaartcentrum of een andere locatie voorafgaan aan een begrafenis op een natuurbegraafplaats. Op de meeste natuurbegraafplaatsen zijn er ook mogelijkheden waar u nog kunt samenkomen, zoals een aula, een locatie in de natuur of aan het graf. Natuurbegraven biedt voor een invulling van het afscheid dus dezelfde mogelijkheden als regulier begraven.

Meer weten?

Bent u geïnteresseerd in deze vorm van begraven? Wij vertellen u graag meer over alle mogelijkheden van natuurbegraven en vinden het een eer om samen met u het afscheid te verzorgen; persoonlijk en op de manier zoals uw overleden dierbare dat wenste.

Contact

  • Bruijns uitvaartverzorging
  • Florijnstraat 60
  • 4903 RM  Oosterhout
  • Telefoon: 0162 457 775
  • E-mail: info@bruijns-uitvaart.nl

neem contact op

Bel mij terug

Wij bellen u graag terug als u hier uw naam en telefoonnummer achterlaat.

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist. U kunt uw browser vernieuwen door de nieuwste versie te downloaden en te installeren.