Steeds meer aandacht voor lichte balseming (thanatopraxie)

Wij zijn er trots op dat onze collega's Jan, Dave en Johan het theoretisch gedeelte van hun opleiding tot thanatopracteur succesvol hebben afgerond! Na hun praktische opleiding van twee weken bij een uitvaartcentrum in Londen kunnen ook zij u straks van dienst zijn bij de lichte balseming van uw overleden dierbare.

Steeds meer aanvragen voor thanatopraxie

Het aantal aanvragen van lichte balseming is de laatste tijd flink gestegen. Wij verzorgden als een van de eersten thanatopraxie, meteen sinds het in 2010 voor iedereen in Nederland werd toegestaan. Met de komst van 3 thanatopracteurs neemt de specialistische kennis op dit gebied binnen onze organisatie binnenkort flink toe.

Lichte balseming voor een goed afscheid

“Waarom ik deze opleiding ben gaan doen?” Johan is er duidelijk over. Hij wil mensen helpen bij het afscheid nemen. “Lichte balseming of thanatopraxie brengt de natuurlijke uitstraling terug. Veel uiterlijke kenmerken van bijvoorbeeld een ziekte zoals gespannenheid of blauwe plekken nemen zienderogen af. De overledene voelt daarbij niet zo koud aan en er is geen gezoem van koelmachines. Goed afscheid nemen is belangrijk, ook voor de rouwverwerking. Dankzij lichte balseming kunnen nabestaanden dat op een meer ontspannen manier doen, omdat hun overledene er zo vertrouwd uitziet en aanvoelt.”

Praktijk in London

Binnenkort vertrekken onze collega's naar Londen voor hun praktijkopleiding. Engeland loopt namelijk voorop in balseming; daar worden al 60 tot 70% van de overledenen gebalsemd. In Nederland staat de balseming vergeleken met daar dus nog in de kinderschoenen. Als altijd willen wij het beste kunnen bieden, dus gaan we naar de meesters om deze behandeling zo goed mogelijk te leren.

Wat is dat eigenlijk, lichte balseming?

Bij lichte balseming wordt het bloed vervangen door een balsemvloeistof. Deze vloeistof wordt ook tussen de organen aangebracht. Zo wordt het ontbindingsproces van binnenuit geremd. Dit heeft als voordeel dat het u als nabestaanden meer tijd geeft om afscheid te nemen. Dat kan gewenst zijn als er bijvoorbeeld nog iemand uit het buitenland moet komen. Na ruim een week neemt de werking van deze vloeistof langzaam af. Vanwege de veiligheid van u en onze medewerkers verrichten wij deze behandeling altijd in ons uitvaartcentrum.

Meer weten?

Onze uitvaartverzorger vertelt u graag meer over lichte balseming. Neem gerust contact met ons op als u hier meer over wilt weten!

Contact

  • Bruijns uitvaartverzorging
  • Florijnstraat 60
  • 4903 RM  Oosterhout
  • Telefoon: 0162 457 775
  • E-mail: info@bruijns-uitvaart.nl

neem contact op

Bel mij terug

Wij bellen u graag terug als u hier uw naam en telefoonnummer achterlaat.

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist. U kunt uw browser vernieuwen door de nieuwste versie te downloaden en te installeren.