Onze gedachten achter een duurzame uitvaart
Steeds meer mensen kiezen voor duurzaamheid in hun leven. Helaas is onbekendheid met de mogelijkheden van een duurzame uitvaart vaak de oorzaak van andere (niet duurzame) keuzes bij crematie of begrafenis. Door tijdsdruk en emoties kiest men dan vaak voor de bekende weg. Maar er zijn tegenwoordig zoveel meer mogelijkheden, die ook beter passen bij uw duurzame levenswijze.
Bruijns uitvaartverzorging heeft zich daarom aangesloten bij Stichting GreenLeave, een organisatie die staat voor duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) binnen de uitvaartbranche. Hierdoor kunnen wij op een nog betere manier invulling geven aan een duurzaam afscheid en dragen we samen bij aan een duurzamere wereld.
Duurzaamheid zit niet alleen in de aanschaf van producten maar het gaat vooral ook om de verdere keuzes en afspraken rondom een uitvaart. Wij bewaken het duurzame karakter van een uitvaart door te werken volgens de 5 kernprincipes van GreenLeave:
Als duurzame uitvaartondernemer vinden wij goed werkgeverschap met eerlijke arbeidsvoorwaarden belangrijk. Daarbij horen de volgende voorwaarden:
Wij hechten veel waarde aan opleiding en ontwikkeling en dit komt altijd ter sprake tijdens onze periodieke evaluatiegesprekken.
Omdat we erin geloven dat medewerkers het hart van onze organisatie vormen, hechten we veel belang aan het creëren van een prettige werksfeer. Een veilige en open cultuur vinden we daarin enorm belangrijk. Voor de eerste opvang na een aangrijpende situatie kunnen onze medewerkers een beroep doen op ons (intercollegiaal) opvangteam.
Doordat de werkomstandigheden in de uitvaartbranche behoorlijk pittig kunnen zijn, vinden wij tijd voor ontspanning ook belangrijk. Daarom bieden we onze medewerkers een fitnessplan aan en ondersteunen we onze bruisende personeelsvereniging.
Door periodieke medewerkerstevredenheidsonderzoeken houden we een vinger aan de pols en zetten we doelgerichte acties uit. Het positieve resultaat hiervan zien we terug uit het lage ziekteverzuim en verloop.
Wij werken volgens de 'Good housekeeping' regels van GreenLeave, die staan voor duurzaamheid binnen ondernemen en de relaties met anderen. Daarbij proberen we zoveel mogelijk de milieu-impact van onze bedrijfsvoering te minimaliseren.
Daarom beperken wij de afvalstroom en scheiden we ons afval. Ook hebben we onze papierstromen zoveel mogelijk gedigitaliseerd en vragen we dit ook van onze partners.
Bij al onze inkopen weegt duurzaamheid mee als criterium, waarbij producten met een duurzaamheidskenmerk onze voorkeur hebben. Andere voorbeelden van duurzaam inkopen zijn:
Voor de panden die wij in gebruik hebben als uitvaartcentrum of kantoor voeren wij energiescans uit om inzicht te krijgen waar en welke maatregelen we kunnen treffen om energie te besparen.
Bij aanschaf van auto’s voor onze medewerkers houden we rekening met de hoeveelheid uitstoot van uitlaatgassen.
Ook bij de inkoop van kantoorbenodigdheden zoals papier, kiezen we voor milieu-vriendelijke alternatieven. Ons papier is FSC-gecertificeerd en draagt het EU-Ecolabel en is verouderingsbestendig. Het betreft o.a. het Bio Top 3® next, een natuurwit, houtvrij ongestreken premium papier en karton, geproduceerd zonder gebruik van optische witmakers.
Bij de aanschaf van specifieke uitvaart- en verzorgingsproducten wordt voor duurzame alternatieven gekozen als deze beschikbaar zijn. Een voorbeeld daarvan is de 040-natuurkist, vervaardigd van regionaal hout, dat al om andere redenen was gekapt. Door het regionale aspect wordt het transport beperkt.
Onze missie luidt: 'Wij willen, rekening houdend met ieders achtergrond, een goed en waardig afscheid voor iedereen bereikbaar maken.' Daarom bieden wij onze zo goed mogelijke dienstverlening aan voor een eerlijke prijs. Wij zijn niet uit op korte termijn winstbejag. Onze medewerkers hebben ook geen enkel financieel gewin bij keuzes die gemaakt worden.
Als regionale uitvaartverzorger staan wij midden in de maatschappij. Wij verzorgen diverse bijeenkomsten om mensen te informeren, adviseren of te steunen bij rouwverwerking. Ons jaarlijkse herinneringsconcert is daar een mooi voorbeeld van. Uiteraard zijn al onze activiteiten vrij toegankelijk.
Voor meerdere gemeenten in de regio Oosterhout verzorgen wij uitvaarten van gemeentewege. Dit zijn uitvaarten van eenzame burgers welke geen nabestaanden hebben om zorg te dragen voor hun uitvaart. Ook voor bewoners van een COA-locatie verzorgen wij de uitvaart, waarbij we veel rekening houden met de wensen en geloofsovertuiging van de overledene.
Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist. U kunt uw browser vernieuwen door de nieuwste versie te downloaden en te installeren.