Adelheid Roosen over omgaan met haar moeder met alzheimer, februari 2016

Het was een drukbezocht samenzijn in het Yarden Huis van Brabant tijdens de presentatie van de documentaire 'Mam' en het gesprek naderhand met maakster Adelheid Roosen. Deze avond, verzorgd door Yarden Vereniging en Bruijns uitvaartverzorging, was bedoeld voor mensen die met alzheimer in aanraking komen, zoals partners, familieleden, mantelzorgers en verzorgers.

'Mam”

De documentaire 'Mam' liet zien hoe Adelheid en haar familie het contact met haar moeder invulden, zeer liefdevol en fysiek. Dat leverde nog prachtige waardevolle momenten op, voor patiënt en bezoeker.

Acceptatie en meebeleven

Na de documentaire vertelde Adelheid wat meer over hoe zij omging met het ziekteproces van haar moeder. Het belangrijkste aspect hierbij was het belang van acceptatie van de ziekte. Daarbij was ze vastbesloten om zich voortdurend te verplaatsen in de veranderende belevingswereld van haar moeder. Het draaide tenslotte om haar moeder en niet om haar eigen gevoelens of die van de buitenwereld. Adelheid vergeleek het scenario van haar zieke moeder met dat van 'Alice in Wonderland'. Haar moeder was ook beland in een vrije val, om uiteindelijk te belanden in een onbekende wereld. Na de schok en acceptatie van de situatie besloot Adelheid mee te gaan in deze vrije val en zo de ziekte van haar moeder zo intens mogelijk mee te beleven.

Niemandsland

“Mijn moeder is verhuisd zonder koffer en ik reis als haar bagage mee.” Adelheid beschrijft het als een soort niemandsland, waarin ze zich samen met haar moeder begaf. Ze leerde al jong van haar vader te accepteren dat ze dingen kwijt zou raken en dat dat ruimte zou geven voor nieuwe dingen. Zo bekeek ze ook de ziekte van haar moeder. Dit was een mentale uitdaging die niet zonder pijn en verdriet werd voltrokken. Maar omdat je in het leven nooit te lang stil moet staan of verlangen naar iets wat is geweest, bleef ze maar doorlopen naar het volgende. In plaats van samen naar een museum of naar de Bijenkorf te gaan, genoot ze bijvoorbeeld van samen wandelen, muziek luisteren of samen in bad met haar moeder. Zo waren ze samen op reis waarbij haar moeder steeds meer van zichzelf liet zien, door steeds transparanter te worden.

Durf!

Het gesprek met de bezoekers naderhand was geanimeerd en pragmatisch omdat er diverse manieren werden besproken om contact te maken met alzheimerpatiënten. De conclusie van Adelheid volgt in dit citaat: “Wil je contact leggen, dan moet je iemand die dementie heeft anders kunnen zien, dus écht kijken, luisteren, waarnemen wat iemand nodig heeft. Het vergt een andere vorm van communicatie die wij eigenlijk griezelig vinden. Het maakt ons verlegen omdat het stil kan vallen, waar vroeger het bekende gesprek werd gevoerd. En toch vraag ik: babbel die tijd niet vol, alleen om je eigen verlegenheid te omzeilen. Durf deze veranderende mens te volgen.”

Contact

  • Bruijns uitvaartverzorging
  • Florijnstraat 60
  • 4903 RM  Oosterhout
  • Telefoon: 0162 457 775
  • E-mail: info@bruijns-uitvaart.nl

neem contact op

Bel mij terug

Wij bellen u graag terug als u hier uw naam en telefoonnummer achterlaat.

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist. U kunt uw browser vernieuwen door de nieuwste versie te downloaden en te installeren.