Afscheid en rouw in diverse culturen, september 2015

PERSBERICHT augustus 2015

Lezing door cultureel antropologe Yvonne Heygele in samenwerking met Yarden en Bruijns uitvaartverzorging in het crematorium Yarden Huis van Brabant te Oosterhout.

In Nederland leven mensen uit alle windstreken met allerlei verschillende achtergronden samen. Met deze diversiteit krijgen we ook in de zorg rond het levenseinde steeds meer te maken. Cultureel antropologe Yvonne Heygele geeft inzicht de afscheids- en rouwrituelen bij de Afro-Surinamers, moslims, hindoes en Chinese boeddhisten.

Op maandag 21 september is cultureel antropologe Yvonne Heygele te gast bij Bruijns uitvaartverzorging in het Yarden Huis van Brabant, Florijnstraat 60 in Oosterhout. Aan de hand van foto’s van de Rotterdamse fotografe Marrie Bot en gebruikmakend van voorwerpen en muziek spreekt zij over de gebruiken, die heel verschillend kunnen zijn van de tradities in Nederland. De rituelen weerspiegelen een heel andere visie op leven en dood, gezondheid en ziekte. In de uitvaartzorg, maar ook in de ouderenzorg en palliatieve zorg, de rouwbegeleiding en het onderwijs krijgen we te maken met deze nieuwe gebruiken, wensen en behoeften rond de dood. Dat roept allerlei vragen op. Deze lezing geeft aanknopingspunten hoe hiermee om te gaan. Ook is er aandacht voor de invloed van cultuur in zorg- en dienstverlening. Tijdens de lezing is er volop gelegenheid om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen.

Over de spreker

Yvonne Heygele is als cultureel antropologe werkzaam vanuit haar bureau Focuscultura. Sinds ruim tien jaar verzorgt zij deskundigheidsbevordering op het gebied van afscheid en rouw in diverse culturen en religies voor onder anderen uitvaartbegeleiders, professionals en vrijwilligers in palliatieve zorg, ouderenzorg, ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg, rouwbegeleiding en onderwijs.

Datum en locatie

De lezing, aangeboden door Yarden Vereniging en Bruijns uitvaartverzorging, vindt plaats op

maandag 21 september in de aula van het Yarden Huis van Brabant, Florijnstraat 60 te Oosterhout van 19.30 tot 22.00 uur.

Vanaf 19.00 staat er voor bezoekers koffie en thee klaar en voorafgaand aan de lezing kunt u deelnemen aan een rondleiding door het crematorium. Bezoekers dienen zich vooraf aan te melden. Dit kan telefonisch via Bruijns uitvaartverzorging (0162-457775) of via mail: info@bruijns-uitvaart.nl. De toegang is gratis.

Yarden en Bruijns

Yarden Uitvaartorganisatie doet méér dan alleen het verzekeren en verzorgen van uitvaarten. Zowel Bruijns als Yarden ondersteunen en inspireren mensen bij het organiseren van een afscheid dat past bij de overledene en diens nabestaanden. Want wij weten uit ervaring dat een goede manier van afscheid nemen helpt bij het rouwproces. Daarom geven wij ook voorlichting over tal van zaken die spelen rondom het levenseinde. Wij komen op verzoek bij mensen thuis om samen met hen de uitvaartwensen voor later te bespreken en (helpen) vast te leggen. Ook bieden wij een breed scala aan activiteiten, variërend van voorlichtingsbijeenkomsten en rondleidingen door crematoria tot theater- en filmvoorstellingen. Door middel van activiteiten, waaronder deze lezing, willen Yarden en Bruijns het nadenken over de dood en het afscheid stimuleren, zodat mensen goed voorbereid en doordacht afscheid kunnen nemen van het leven. Tot slot ondersteunen we nabestaanden bij de rouwverwerking. Zo organiseren wij thema- en herdenkingsbijeenkomsten en bieden wij nazorggesprekken aan.

Contact

  • Bruijns uitvaartverzorging
  • Florijnstraat 60
  • 4903 RM  Oosterhout
  • Telefoon: 0162 457 775
  • E-mail: info@bruijns-uitvaart.nl

neem contact op

Bel mij terug

Wij bellen u graag terug als u hier uw naam en telefoonnummer achterlaat.

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist. U kunt uw browser vernieuwen door de nieuwste versie te downloaden en te installeren.