Nathalie van Schie, uitvaartverzorgster bij Bruijns

4 november 2021

Het begon met een vrijwilligersbaantje bij de Luisterlijn en groeide door tot een carrière van ondertussen ruim tien jaar bij Bruijns Uitvaartverzorging. Nathalie van Schie (54) is uitvaartverzorger. “Het werk is nooit hetzelfde.”

“Mensen zeggen vaak dat ze mijn baan zo mooi vinden. Daar ben ik het natuurlijk helemaal mee eens!”, zegt Nathalie. “Maar vaak vergeten ze dat het invloed heeft op je sociale leven. Ik probeer alle uitvaarten die ik heb voorbereid te begeleiden. Dat betekent soms dat vrije dagen niet doorgaan of ik een afspraak moet afzeggen.”

In een roes

Nathalies doel is om een uitvaart van a tot z te regelen. Het liefst doet ze het allemaal zelf. “Nabestaanden zitten na het overlijden vaak in een roes. Daarom voer ik het gesprek graag met minstens twee mensen, zodat voor hen alle informatie duidelijk is. Ook als iemand er niet helemaal mentaal bij is.  Ik probeer een levensverhaal over hem of haar te creëren. Dat schrijf ik het liefst zelf en spiegel ik soms aan de tekst van een filosoof of een dichter.”

Gedicht aan de muur

Nathalie is graag op een creatieve manier bezig met taal tijdens haar werk. Eén verhaal is haar absoluut bijgebleven: “Een vrouw werd in januari geveld door corona, terwijl haar zoon en schoondochter in blijde verwachting waren van haar eerste kleinkind: een grote wens van haar. Eind februari overleed haar eigen moeder, waarvan ze geen afscheid kon nemen. Ze overwint zelf het coronavirus, maar wordt op de drempel naar herstel plotseling uit het leven gerukt. Haar man bleef achter en hij werd een paar weken later opa.”

Over deze situatie schreef Nathalie een gedicht. “Daar was deze man zó blij mee, dat hij het als schilderij en posters liet afdrukken. Laatst kwam hij langs en mocht ik een exemplaar uitkiezen, dat hangt nu thuis aan de muur.”

Lees verder onder het gedicht >

Het gedicht dat Nathalie schreef. Foto: Bruijns uitvaartverzorging

Onderweg naar huis

“Soms heb ik op een dag nog geen tijd om een boterham te eten, de andere keer sta ik stil bij hoe bijzonder mijn werk is”, vertelt Nathalie. “Laatst had ik op één dag twee uitvaarten, overgenomen van een collega. Ik had de mensen al gesproken en woonde allebei de diensten bij. Ze waren stuk voor stuk prachtig, met voorgedragen gedichten en zelfs een theateract. Het was een lange dag, maar in de auto terug naar huis dacht ik alleen maar: wat heb ik toch een mooi vak.”

Iets mee naar huis geven

Tijdens haar bezoeken zorgt Nathalie dat ze zoveel mogelijk te weten komt over de overledene. “Ik laat bijvoorbeeld de broer, moeder of partner wat vertellen. Of ik vraag naar de favoriete muziek van de overledene.” Ze ziet veel verschillende uitvaarten: “Mensen kiezen tegenwoordig ook regelmatig voor een ander soort locatie, in de buitenlucht bijvoorbeeld. Of er staat een motor in de aula. Ik vind het ook belangrijk dat je de mensen iets meegeeft om over na te denken, bijv. een tekst die blijft hangen: iets waarmee de essentie van het leven van de overledene wordt weergegeven. Daar steek ik veel tijd in: dat moet treffend zijn.”

Carrièreswitch

Nathalie zag voor het eerst van dichtbij wat uitvaartverzorgers precies doen, toen twee mensen in haar familie overleden. “Op dat moment begon er al iets te kriebelen. Ik werkte bij commerciële bedrijven, maar praatte met verschillende mensen over hoe ik de switch kon maken.” Bruijns Uitvaartverzorging draagt het Keurmerk Uitvaartzorg. Samen met haar collega’s volgt Nathalie regelmatig trainingen en opleidingen: “Laatst volgde ik een college resomeren: Dit is een chemisch proces waarbij het lichaam wordt ontbonden in een stalen vat. Een nieuwe manier van lijkbezorging die erg milieuvriendelijk is maar nog niet in Nederland wordt toegepast.”

Bekende gezichten

Bruijns Uitvaartverzorging in Oosterhout werkt met een vast team. “Verzorgen wij je uitvaart? Dan zie je vaste gezichten van de uitvaartverzorgers, het zorgteam, dragers en chauffeurs”, aldus Nathalie. “Mijn collega’s zijn stuk voor stuk mooie mensen, we hebben allemaal onze eigen manier van werken. Zo heb ik altijd een notitieboekje bij me, omdat ik heel erg ben van de teksten. Ik schrijf graag verhalen en gedichten zowel voor als na een uitvaart. Daar reageren de families altijd enthousiast op.”