Afscheid in de tuin op een zomerse dag

4 juli 2023

De Rododendron, waarnaast haar uitvaartmand zal worden geplaatst, staat op springen. Heel symbolisch heeft slechts één knop zich vanochtend geopend. Buren hebben de straat geveegd, kinderen hebben allemaal een kleurrijke tekening gemaakt, het gras is gemaaid en alle potten staan vol met bloemen in haar lievelingstinten. De afgelopen dagen zijn de weerberichten nauwlettend gevolgd.

Wanneer de rouwauto met gepaste snelheid de straat in rijdt, passeert een peloton wielrenners. Een wandelaar in korte broek staat even stil bij dit voorbije leven. De natuur is bezig de zomer te verwelkomen. Op de dag van haar afscheid schijnt de zon. Dit brengt ook allerlei insecten naar de hemelse tuin. Een lieveheersbeestje laat zich triomfantelijk zien.

Het samenzijn is informeel maar hartverwarmend. Herinneringen worden opgehaald. Haar gastvrijheid wordt bejubeld.

De zon schijnt nog steeds wanneer de rouwauto haar wegbrengt. Voor een laatste maal wordt er door familie, vrienden en buren naar haar gezwaaid. Het was ondanks het verdriet een mooie lentedag. Maar voor haar gezin zal vanaf nu elke dag en elke zomer er anders uit gaan zien.