Arbeidsvitaminen

9 november 2023

“Mijn moeder heeft altijd gezegd dat ze niets, maar dan ook helemaal niets wilde na haar overlijden. Geen dienst in de kerk of in de aula van een crematorium en er hoeft helemaal niemand bij te zijn.” “Breng me maar meteen naar het crematorium zodra de mogelijkheid er is”.

Het stelt haar enige dochter voor een dilemma. Zij vindt dat haar moeder het verdient om nog één keer in het zonnetje gezet te worden, iedereen mag horen dat ze een fantastische moeder is geweest.
Toch wil ze boven alles de wens van moeder respecteren…

Al pratende vertelt dochter dat ze nog zo goed weet dat moeder altijd groot fan was van “Arbeidsvitaminen”. Ze neuriede de liedjes mee, vooral ook de jingle van het goed beluisterde radioprogramma. Ze ziet het nog helemaal voor zich en neuriet: “pap djoe ap paddoedadoea dapdjoe ap Arbeidsvitaminen voor U”. Er verschijnt een glimlach op haar gezicht en tegelijkertijd rolt er een traan over haar wang. Dochter besluit dat ze op de dag van de uitvaart alleen wil zijn met haar moeder en vraagt me haar te vergezellen. We richten in ons uitvaartcentrum een kamer in met wat eigen spulletjes en spelen een compilatie af van enkele uitzendingen Arbeidsvitaminen, inclusief jingle. We zingen en neuriën samen mee: ”pap djoe ap paddoedadoea dapdjoe ap……….”. Als de muziek is gestopt, sluiten we samen de kist van moeder. We drinken koffie en praten nog wat met elkaar. Verdrietig maar dankbaar gaat dochter na een tijdje huiswaarts.

Na een paar weken ontvang ik een envelop met een bedankbriefje en USB stick met daarop de tekst: “Arbeidsvitaminen”
Naar wens een heel klein afscheid gemaakt, een grootse herinnering gegeven.

Erna Jansen
Uitvaartverzorger

Dit verhaal is gepubliceerd met goedkeuring van de nabestaanden.