Herinneringen als onlosmakelijke schakel!

9 juni 2021

Een muziekje, waardoor je je ineens weer scholier voelt. Een geur, die doet denken aan de baksels van je grootmoeder destijds. Een uitspraak, die je overleden vader altijd deed. Dat bankje aan het water, waarop je nog altijd je ouders ziet zitten, terwijl ze met veel plezier naar de passerende bootjes keken…

Andere tijden

Er zijn zoveel triggers, die ons terugbrengen naar tijden met diegenen, van wie we inmiddels afscheid hebben moeten nemen. Herinneringen die ervoor zorgen dat onze dierbaren ook nu nog in ons leven blijven. Zo hebben wij allemaal onze persoonlijke herinneringen aan bepaalde gebeurtenissen met een overleden dierbare, vaak gekleurd door eigen ervaringen, inzicht en geheugen. Al die verschillende herinneringen helpen ons om een afscheid kleur te geven en persoonlijk te maken.

Tastbaar

Vaak zijn onze herinneringen nog tastbaar; vastgelegde beelden, bewaarde belangrijke spullen. Daarnaast dragen we belevenissen mee in ons hart. Beide brengen ons weer even naar voorbije tijden. Steeds meer mensen vinden het fijn om een tastbare herinnering met zich mee te dragen in een vorm, waarbij hun dierbare letterlijk dichtbij blijft. Zoals een fraai herinneringssieraad met wat as of een vingerafdruk van hun overleden dierbare. Daarom vragen wij altijd of de familie een vingerafdruk wil laten maken van hun overleden dierbare. We leggen dan uit dat de afdruk onbeperkt goed blijft, zodat deze altijd nog gebruikt kan worden als basis van een mooi en zeer persoonlijk sieraad, op het moment dat iemand daaraan toe is.

Zo mochten we laatst een mooi kettinkje laten maken voor een kleindochter met de vingerafdruk van haar oma, die al meer dan vier jaar geleden overleed. Nu was ze op een leeftijd gekomen om de waarde te zien van deze tastbare herinnering en ze vond het fijn om vanaf nu elke dag dit aandenken aan haar oma bij haar te dragen. Omdat ze nooit kettinkjes droeg, valt het sieraad anderen op. Dat geeft haar steeds weer de kans om te vertellen over haar oma, wat ze nu heel graag doet. Mooi!

De herinnering blijft

Herinneringen, tastbaar of in ons geheugen, houden onze overleden dierbaren dichtbij. Ze brengen verhalen naar boven en vormen een onlosmakelijke schakel met hen. Laten we dus vooral blijven herinneren in de vorm die bij ons past en vertellen over hen die we missen.