“Leraren kunnen de deur voor je openen, maar je moet zelf naar binnen gaan”

24 februari 2021

Na een nacht aan één stuk heerlijk doorgeslapen te hebben, word ik wakker zonder wekker. De eerste zonnestralen piepen door ons dakraampje. Mijn ochtendritueel kan beginnen. Onder de douche, met zorg en ‘bewust genietend’. Het is fijn om betekenis aan iets, wat je dagelijks doet, te kunnen geven. Na het douchen gaan mijn lenzen in. Verlangend naar mijn eerste kop koffie en de krant loop ik naar beneden. De rest van het gezin ligt nog op één oor en ik ben de eerste die de nieuwe tekst op de kalender tevoorschijn scheurt:

 “Leraren kunnen de deur voor je openen, maar je moet zelf naar binnen gaan”.

Deze tekst leidt mijn gedachten meteen naar een ervaring die ik met u wil delen:

Mijn collega’s en ik hebben onlangs een voor ons op-maat-gemaakte incompany training mogen volgen en deze is inmiddels afgerond. De leraar was in dit geval Suzanne, een ervaringsdeskundige die ons in vier verspreide lesdagen de eerste kneepjes van het vak ritueel begeleiden heeft bijgebracht.Iedere samenkomst begon met het aansteken van een kaars en het uitspreken van een toepasselijke tekst. De sfeer was heel goed, we voelden ons op ons gemak, het was veilig genoeg om openhartig te zijn. Waardevol was het feit dat het er eigenlijk niet om ging dat we iets zouden leren maar dat we door middel van gesprekken en oefeningen de ritueel begeleider in onszelf zouden ontdekken; de ritueel begeleider die het afscheid net dat beetje meer inhoud kan geven, dat laagje onder het verdriet weet aan te raken en de juiste toon en vorm vindt om je een eindje op weg te helpen in de zwaarte van het verlies.

Naast het ontzorgen én op de achtergrond aanwezig zijn, in de dagen voorafgaand aan de afscheidsbijeenkomst, wil Bruijns uitvaartverzorging u ook op een breder niveau bijstaan in het vormgeven van het afscheid.

Het was erg mooi om te zien dat een ieder van ons al een eigen stijl heeft. Natuurlijk zullen we hier en daar nog het één en ander bij mogen schaven. Maar het is net zoals het slagen voor je rijbewijs; je gaat pas echt autorijden wanneer je dat roze papiertje hebt behaald.

Voor wat mij betreft heeft de cursus mijn verwachtingen overstegen. Suzanne wist de aandacht vast te houden met interessante informatie en duidelijke uitleg hoe je rituelen in de praktijk kunt brengen. Sinds de eerste samenkomst ben ik me bewust geworden van rituelen die ik dagelijks onbewust uitvoerde. En dat zijn er best veel.

Terwijl ik dit schrijf begint het buiten al wat te schemeren. Tijd voor een vast ritueel op dit uur. Ik steek nu met aandacht kaarsjes aan en daarmee luid ik een relaxte avond in.

rituelen
met aandacht
kunnen ons verbinden
raken een betekenisvol moment
aan