Merci, voor de persoonlijke aandacht

14 mei 2023

Nog voordat de uitvaartdienst van haar moeder begon, riep de dochter me even apart en overhandigde mij de doos met chocolaatjes . Aangenaam verrast nam ik de doos van haar aan en zei voorzichtig: “Is dat niet een beetje voorbarig?”. “Nee, nee zeker niet. De afgelopen dagen was ik zo blij met al je hulp en je luisterende oor. Alleen al daarom wil ik je dit graag geven”, antwoordde ze.

Een beetje anders dan gewend

Voor ons uitvaartverzorgers is het vanzelfsprekend dat we er zijn als nabestaanden daar behoefte aan hebben. Met (doorgaans) persoonlijke bezoeken aan huis of via telefoongesprekken komen we daar graag aan tegemoet. Deze dochter gaf al snel aan dat ze daar niet zo van was: “Ik ben meer van het appen” zei ze me. Dus appten we samen heel veel in de dagen naar de uitvaart toe. Dit voelde voor mij een beetje anders dan ik gewend ben en ik vroeg me meermaals af of ik zo wel voldoende aandacht kon geven. De dochter drukte me op het hart dat het voor haar meer dan goed was zoals het ging.

Zo zie je maar, niet iedereen is hetzelfde en heeft dezelfde behoefte. Schakelen! Dat is dan toch waar het in dit bijzondere vak om gaat. Na de dienst bevestigde de dochter me dat ze de chocolaatjes zeker óók dan nog aan me gegeven zou hebben.

In de auto naar huis heb ik er stiekem maar meteen een paar met voldoening opgegeten.

Erna Jansen
Uitvaartverzorger