Wat gebeurt er na een melding van overlijden?

25 mei 2021

Hoewel wij als uitvaartverzorgers vaak prominent in beeld zijn schuilt er achter ons een compleet team van betrokken collega’s. Zonder dit team zouden wij ons werk niet kunnen doen. Zij hebben in veel gevallen eerder contact met nabestaanden dan wij. Het is fijn, zo niet een must, dat wij kunnen vertrouwen op de respect en aandacht die onze collega’s hebben voor de familie. Die vaak nog moeten bijkomen van de schok en veel verdriet hebben.

Vaak hoor ik van families terug dat mijn collega’s heel respectvol en zorgzaam waren voor zowel hun overleden dierbare als voor henzelf. Voor ons een vanzelfsprekendheid, voor hen een onverwachte ervaring. Er blijkt veel onduidelijkheid over wat er gebeurt tussen de melding van overlijden en de komst van de uitvaartverzorger. Het is natuurlijk ook erg spannend wanneer je net je dierbare bent verloren en er van alles geregeld moet worden. Graag vertel ik wat je kunt verwachten vanaf het moment dat de melding van het overlijden bij ons binnenkomt.

Onze collega van het uitvaartbureau vangt je telefonisch op. Zij biedt steun en helpt je in de juiste richting. Is er al een arts bij betrokken geweest? Het overlijden moet officieel door een arts zijn vastgesteld voordat de verdere stappen genomen kunnen worden. Daarna zal ze aan je vragen wanneer ons team van zorgmedewerkers langs mag komen om voor je overleden dierbare te zorgen. Misschien wil je nog even alleen met hem/haar zijn, of vindt je het prettiger dat je dierbare direct wordt overgebracht naar het uitvaartcentrum of een andere gewenste locatie.

Op het afgesproken tijdstip rijdt de zwarte auto met twee collega’s van het zorgteam de straat in. Zij komen om de overleden dierbare over te brengen naar de locatie die je hebt aangegeven. Het staat je vrij hen te helpen, maar niks moet. Onze collega’s zijn er ook om jou bij te staan en nemen daarvoor de tijd die nodig is.

Als je ervoor gekozen hebt de overledene thuis op te baren, streven zij ernaar om jouw dierbare er zo natuurlijk mogelijk uit te laten zien. Er is alle gelegenheid om daarbij te helpen. Dat lijkt misschien wat eng maar wordt vaak ervaren als heel prettig om nog te kunnen doen voor degene die je zo lief is. Natuurlijk mag je er ook voor kiezen om alleen maar aanwezig te zijn terwijl onze verzorgers aan de hand van een foto of suggesties die je zelf aanreikt er alles aan doen jouw dierbare een vertrouwde aanblik te geven. Het kapsel, eventuele make-up, de bril wel of niet op, wel of geen sieraden.

Niemand ziet mijn collega’s in hun zwarte pakken en dito auto graag voor rijden. Maar wij streven er naar dat je in ieder geval kunt zeggen dat er goed voor jou en je overleden dierbare is gezorgd; dat je mijn collega’s zoveel aardiger en zorgzamer vond dan je ooit had kunnen vermoeden. Daarna kunnen wij samen op een rustige en passende wijze het afscheid vorm gaan geven op een manier die bij jou en je overleden dierbare past.